Kom je weleens een aanbesteding tegen die je graag zou willen winnen? Schrijf je je vervolgens lukraak in, met documenten die nog ergens op de server staan? Dan heb je niet veel kans die tender in de wacht te slepen. Wat jij nodig hebt, is strategie! Met een tenderstrategie vergroot je je kansen aanzienlijk. Bepaal waar je de voor jou relevante aanbestedingen vindt, standaardiseer je inschrijvingsproces en besteed uit waar nodig. Zo bespaart een strategie, met bijpassende standaarddocumenten of tenderbegeleiding, je veel tijd. Waarom, dat lees je hieronder.
De juiste tenders vinden
Voor je je kunt inschrijven, moet je natuurlijk wel de aanbestedingen vinden die voor jou relevant zijn. Dat kun je op een aantal manieren doen. Er zijn bedrijven die tools aanbieden voor het automatisch vinden van aanbestedingen die bij jouw organisatie passen. Vaak moet je hiervoor betalen. Je kunt wel gebruikmaken van een aanbestedingsalert van het expertisecentrum Aanbesteden: PIANOo. Je geeft bij PIANOo op welke aanbestedingen voor jou van belang zijn. Vervolgens ontvang je nieuwe aanbestedingen die aan jouw criteria voldoen, in je mailbox. Let erop dat je hiervoor wel de juiste CPV-codes nodig hebt.
Begeleiding bij inschrijven aanbesteding
Heb je hulp nodig bij het vinden van en inschrijven op aanbestedingen? Dan kun je een beroep doen op tenderstrategen. Een voorbeeld hiervan is het uitbesteden van tendermanagement bij flux. Het voordeel hiervan is dat je altijd experts op het gebied van aanbestedingen kunt raadplegen. Dit is ideaal als je weinig ervaring hebt met het inschrijven op aanbestedingen. Of je hebt er bijvoorbeeld geen tijd voor. Dan is het de investering zeker waard.
Zelf inschrijven op aanbestedingen
Veel ondernemers zien het niet zitten om geld uit te geven aan aanbestedingsexperts. Zij schrijven liever zelf in. Maar hoeveel levert dat op? Realiseer je dat een inschrijving zeer specifieke kennis en schrijfvaardigheden vereist. Je inschrijving moet bestaan uit documenten die exact voldoen aan de aanbestedingsregels en wensen van de inkopende partij. Let bijvoorbeeld op de volgende zaken:
- Formuleer zo SMART mogelijk
- Leg uit hoe je realiseert wat je belooft
- Geef voorbeelden waaruit blijkt dat je de opdracht goed kunt uitvoeren
- Neem alle gunningscriteria door en benoem deze
- Maak gebruik van de mogelijkheid vragen te stellen
- Dien je inschrijving op tijd in!
Twijfel je over de kwaliteit van je inschrijving? Laat dan een expert meekijken of volg een cursus op het gebied van aanbestedingen, zodat je voortaan beter beslagen ten ijs komt!