Welke kentekenplaat voor je voertuig?

Een kentekenplaat is een plaatje met een unieke combinatie van letters en cijfers dat op een voertuig wordt bevestigd om het te identificeren. In Nederland zijn kentekenplaten verplicht voor elk motorvoertuig dat op de openbare weg rijdt. Je hebt veel verschillende soorten kentekenplaten, elk met een ander doeleinde.

Soorten kentekenplaten

In Nederland zijn er verschillende soorten kentekenplaten, afhankelijk van het type voertuig. De meest voorkomende kentekenplaat is de gele kentekenplaat met zwarte letters en cijfers. Deze kentekenplaat is verplicht voor personenauto's, bestelauto's, vrachtwagens, motorfietsen en aanhangwagens die maximaal 750 kilogram wegen.

Daarnaast zijn er ook speciale kentekenplaten, zoals:

  • Witte kentekenplaten: deze worden gebruikt voor voertuigen die niet bedoeld zijn voor de openbare weg, zoals voertuigen voor transport op privéterrein of voor wedstrijden en evenementen.

  • Gele kentekenplaten met zwarte letters en rode cijfers: deze worden gebruikt voor tijdelijke kentekenplaten, bijvoorbeeld voor een nieuw gekocht voertuig dat nog niet is geregistreerd.

  • Blauwe kentekenplaten met witte letters en cijfers: deze worden gebruikt voor taxi's en huurauto's.

Regels en vereisten voor kentekenplaten

Er zijn bepaalde regels en vereisten waaraan kentekenplaten moeten voldoen in Nederland. Hieronder vind je een overzicht:

  1. De kentekenplaat moet goed zichtbaar en leesbaar zijn. De kentekenplaat mag niet beschadigd zijn, mag niet bedekt worden door bijvoorbeeld sneeuw of modder en mag niet te ver naar achteren zijn geplaatst.

  2. De letters en cijfers op de kentekenplaat moeten voldoen aan bepaalde afmetingen en een bepaald lettertype hebben.

  3. De kentekenplaat moet voorzien zijn van een blauwe EU-strook aan de linkerkant van de kentekenplaat, met daarin het land van herkomst van het voertuig.

  4. Het kentekennummer op de kentekenplaat moet hetzelfde zijn als het kentekennummer dat is geregistreerd bij de RDW.

  5. Het is verboden om zelf kentekenplaten te maken of te wijzigen.

Bestellen

Het kan voorkomen dat een kentekenplaat beschadigd raakt of gestolen wordt. In dat geval is het verplicht om de kentekenplaat te vervangen. Ook als het kenteken van de auto verandert, bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuwe auto, moet de kentekenplaat worden vervangen. De RDW kan hierbij helpen en kan nieuwe kentekenplaten uitgeven. Kentekenplaten zijn verplicht voor elk motorvoertuig dat op de openbare weg rijdt. Er zijn verschillende soorten kentekenplaten, afhankelijk van het type voertuig. Het is belangrijk om te voldoen aan de regels en vereisten voor kentekenplaten om boetes te voorkomen. Zorg er daarom voor dat de kentekenplaat goed zichtbaar en leesbaar is en dat het kentekennummer overeenkomt met je papieren. Wil je kentekenplaten bestellen? Kijk online of bij RDW. Check wel of het goedgekeurde kentekenplaten zijn.