Je auto onderhouden: Waarom en hoe?

Met weinig onderhoud kan een auto een lange tijd meegaan, met een goede zorg en het regelmatig vervangen van onderdelen kan een auto bijna een leven in plaats van alleen een beperkte tijd meegaan. Het is belangrijk om uw auto goed te onderhouden zodat hij in topconditie blijft, zodat u geen grote reparatiekosten hoeft te maken. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe u uw auto zo efficiënt mogelijk kunt onderhouden.

Waarom je auto onderhouden?

Het is belangrijk om je auto op de juiste manier te onderhouden. Het onderhouden kan namelijk uiteindelijk veel geld opleveren. Wanneer je bijvoorbeeld je goed onderhouden auto wilt verkopen, bijvoorbeeld via OSW, zorg je ervoor dat je een goed bod ontvangt. Via OSW.nl krijg je namelijk na 24 uur direct een bod op je auto waardoor je niet zelf een advertentie o.i.d. hoeft te maken. 

Regelmatig onderhoud kan ook brandstof verbruik verminderen en de prestaties van je auto verbeteren. Het is ook belangrijk om te controleren of je banden de juiste spanning hebben, omdat dit je veiligheid verbetert en zorgt voor beter rijgedrag. Al met al is het regelmatig onderhouden van je auto een goede investering, waardoor je kan genieten van een probleemloos rijden.

Stap 1 – Controleer de motorolie

De basis van auto onderhoud is het controleren en vervangen van motorolie. Motorolie dient als smeermiddel voor de motor en vermindert de slijtage aan de motorcomponenten. Ververs daarom regelmatig de motorolie volgens de aanbevelingen in uw handleiding. Gebruik voor het verversen altijd de juiste soort en kwaliteit motorolie voor uw auto.

Stap 2 – Ververs de luchtfilter

Het is belangrijk om de luchtfilter regelmatig te vervangen, omdat deze vervuilde lucht uit de buitenwereld filtreert. Als de lucht filter vervuild raakt, zal dit invloed hebben op de prestaties van de auto. We raden aan om de luchtfilter iedere 10.000 kilometer of twee jaar te vervangen.

Stap 3 – Controleer de versnellingsbakolie

De versnellingsbakolie is een ander belangrijk smeermiddel in de auto, het is daarom belangrijk om deze regelmatig te controleren en te verversen. Controleer de olie regelmatig en ververs deze indien nodig.

Stap 4 – Ververs de koelvloeistof

Voordat u op reis gaat, is het belangrijk om de koelvloeistof te controleren en te verversen. Het vervangen van de koelvloeistof verlengt de levensduur van de motor en voorkomt de kans op oververhitting. U kunt de koelvloeistof elke twee jaar verversen.

Stap 5 – Controleer de bandenspanning

Het is ook belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren om een veilige en comfortabele rit te garanderen. Om de bandenspanning te controleren, gebruikt u een bandenspanningsmeter. Controleer de spanning op de voorgeschreven druk die in de staat aangegeven.

Stap 6 – Controleer de remmen

De remmen zijn een van de belangrijkste onderdelen van de auto en het is daarom belangrijk om deze regelmatig te controleren. Als u een onregelmatige trilling voelt tijdens het remmen, dan is het tijd om de remmen te laten nakijken.

Stap 7 – Inspecteer de schokdempers

De schokdempers spelen een belangrijke rol bij het geven van stuurbekrachtiging en het verminderen van vibraties. Het is daarom belangrijk om deze regelmatig te inspecteren en eventueel te vervangen.

Stap 8 – Controleer de koppeling

Als de koppeling aan het piepen is, kan dit duiden op een probleem met de koppeling. Laat daarom de koppeling regelmatig controleren.

Stap 9 – Controleer de verlichting

De verlichting moet bij elke rit worden gecontroleerd om te zorgen voor veiligheid. Controleer daarom regelmatig de verlichting, zoals knipperlichten, mistlampen, koplampen en remlichten.

Stap 10 – Inspecteer de ruitenwissers

Controleer de ruitenwissers regelmatig om ervoor te zorgen dat ze vrij van trillingen, geruis en trillingen zijn. Controleer ook of de wissers nog goed werken.

Door deze stappen te volgen, kunt u uw auto efficiënt onderhouden en de levensduur ervan verhogen. Vergeet niet om uw auto regelmatig te laten controleren en onderhouden door een professionele monteur.