Financieel adviseurs over hun leiderschap | Vertrouwen op anderen

07-12-2016
Waardering
Financieel adviseurs over hun leiderschap | Vertrouwen op anderen

Bas de Voogd: “ Mijn uitgangspunt is: ik kan en wil niet alles weten. Daarvoor is de wereld te complex.”

Leiders vinden het nog wel eens lastig om zelf niet overal bij te zijn. Of niet zelf de controle te houden op de gehele bedrijfsvoering. In de gesprekken die we voerden, zien we dat deze leiders van advieskantoren daar minder moeite mee hebben. Ze laten bewust zaken aan anderen over en waarderen de inspraak en verantwoordelijkheid van anderen. Daarmee verschilt de huidige generatie leiders van die van de vorige. Illustratief is de herinnering van Bas de Voogd, die nog weet hoe zijn vader het kantoor leidde: “Hij had de bakjes in- en uitgaande post op zijn bureau staan en zette óveral zelf zijn handtekening op.”

Voortschrijdende veranderingen in het vakgebied, razendsnelle ontwikkelingen in de branche… Het zijn voor de leiders al 2 redenen om niet alles zelf te willen of kunnen doen. Zoals Eric Lacroix, die volledig vertrouwt op de vakkundigheid van anderen.

Eric Lacroix: “Ik leerde om niet alles zelf te willen doen. Natuurlijk wil ik grip houden op de cijfers, de omzet. Ik neem besluiten waar nodig. Maar daar houdt het op. Daarna ben ik vooral een begeleider en faciliteer ik mensen.” Om geen vacuüm te laten ontstaan, werkt Offermans Joosten met een systeem met afdelingshoofden. “Dit zijn de mensen die vakinhoudelijk kunnen toetsen of medewerkers goed presteren. Ik ben van oorsprong pensioenadviseur, verwacht niet van mij dat ik de afdeling Volmachten goed kan beoordelen. Dat laat ik aan de mensen over die expertise in dat vakgebied hebben.”

Michiel Muller: “De moderne leider durft juist onzeker te zijn: omarm onzekerheid wanneer je als ondernemer verder wilt komen. Durf te laten zien dat je het in je eentje echt niet allemaal weet.”

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.