AFM vergelijkt vergelijkingssites

AFM vergelijkt vergelijkingssites

Consumenten die online een verzekering afsluiten, baseren zich bijna altijd op informatie van vergelijkingssites. Maar hoe onafhankelijk en betrouwbaar zijn die eigenlijk? De AFM onderzocht 33 sites. In het Financieele Dagblad werd hier onlangs verslag van gedaan. Er kwam slechts een site naar voren die de consument op de juiste manier informatie geeft.

Een complete en eerlijke vergelijking bestaat uit het naast elkaar zetten van álle aangeboden financiële producten op een bepaald terrein, voorzien van alle actuele informatie die bij de producten hoort. Een goede vergelijkingssite laat verder zien hoe de vergelijking tot stand is gekomen en hoe het zijn geld verdient.

Helder en duidelijk
Veel vergelijkers hebben een financiële relatie met de aanbieders van vergeleken producten. Dat hoeft een goede en objectieve vergelijking niet in de weg te staan, maar een instantie die bewaakt of financiële vergelijkingssites doen wat ze beloven, is er niet. Daarom pleit de NMa voor een gedragscode met kwaliteitseisen voor vergelijkingen.

Onafhankelijkheid
De Consumentenbond hoopt dat de consument zelf slim genoeg is om de beste sites te selecteren. En maakte onlangs bekend dat zij zelf deelneemt inAdvieskeuze.nl. Dit is het online portaal waarop consumenten een financieel adviseur kunnen zoeken en beoordelen. De onafhankelijkheid van dit platform en de authenticiteit van klantbeoordelingen staat voorop. Dat vormt de basis om te komen tot een dienstverlening die de consument daadwerkelijk in staat stelt betere keuzes te maken. De zoek- en beoordelingsmodules worden ook geplaatst op de site van de Consumentenbond, die ruim een half miljoen leden telt.

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.