Woningcorporaties krijgen steeds vaker te maken met illegale wietkwekerij

21-03-2014
Waardering
Woningcorporaties krijgen steeds vaker te maken met illegale wietkwekerij

Houd je ogen, oren én neus open als je een pand van een woningcorporatie betreedt. De kans is namelijk aanwezig dat er een illegale wietkwekerij in zit. Medewerkers van woningcorporaties krijgen steeds vaker hiermee te maken. Wat zijn signalen die duiden op zo’n wietplantage? En wat kan een corporatie – als werkgever – doen om de medewerkers te beschermen tegen mogelijke risico’s als zij zo’n pand binnengaan?

Deze en andere vragen hebben Bert Dikker en Louis Koehorst van Achmea Risicoanalyse & Preventieadvies behandeld tijdens een workshop voor beheerders en opzichters van woningcorporaties. De workshop werd mede verzorgd door adviesbureau Warmerdam, dat veel ervaring heeft in de bestrijding van drugscriminaliteit.

Herken de signalen
De ogenschijnlijk normaal bewoonde panden hebben vaak speciaal aangebrachte openingen voor de toevoer en afvoer van lucht. Ook overmatige warmteontwikkeling (door de vele lampen) is een signaal, net als de weeïge geur die de wietplanten verspreiden.

De cannabisteelt brengt veel schade toe aan de woningen 
Elektriciteit wordt illegaal en onveilig afgetapt. Dat vergroot de kans op kortsluiting en dus brand. De wietplanten gedijen het beste in een vochtige omgeving, met vochtdoorslag en schimmel tot gevolg. Lekkage van leidingen
zorgt voor veel wateroverlast.

Veiligheid van de medewerkers
Een risico van een heel andere orde is de veiligheid van medewerkers. Vaak beschermen de eigenaren hun illegale wietkwekerij tegen berovingen door andere criminelen. Geen middel wordt geschuwd: deurklinken die onder stroom staan, deuren met daarachter een valkuil met scherpe pinnen en trappen voorzien van
valluiken.

Adequate maatregelen door woningbouwcorporaties
Woningcorporaties zijn zich inmiddels bewust geworden van dit risico en nemen al adequate maatregelen om de veiligheid van hun medewerkers te garanderen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een medewerker van de woningcorporatie herkenbaar is voor de bewoner van het pand. Zo wordt duidelijk dat er niet een concurrerende crimineel voor de deur staat. Ook moeten medewerkers goede beschermingsmiddelen krijgen.

Zorgplicht van de werkgever 
De werkgever is daarnaast verplicht om gerichte trainingen en instructies aan te bieden zodat er in geval van nood juist gehandeld kan worden. Deze noodzakelijk arbomaatregelen moeten bovendien worden aangevuld met een verzekering waarmee uitgebreide werkgeversrisico´s in één klap afgedekt zijn en waarmee de corporatie verzekerd is van goed werkgeverschap.

Over Bert Dikker

Achmea Risicoanalyse & Preventieadvie

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.