Vitaliteit, ‘HR-dingetje’ of fundament voor groei?

26-08-2014
Waardering
Vitaliteit, ‘HR-dingetje’ of fundament voor groei?

Hoe vitaler medewerkers, managers en directeuren van een bedrijf zijn, hoe meer de successen voor het grijpen liggen. Andersom geldt dan ook: een hoog arbeidsongeschiktheids- of verzuimpercentage belemmert de continuïteit en groei van een onderneming. Toch staat vitaliteit bij veel bedrijven niet hoog op de agenda. 

Veel mensen kampen met stress, overgewicht en gebrek aan energie. Dat kost werkgevers geld: niet alleen de productiviteit van deze medewerkers is lager, ook is de kans groot dat ze ziek thuis komen te zitten of zelfs (deels) arbeidsongeschikt raken .

Voorkomen van verzuim

Toch zijn er maar weinig adviseurs die van ondernemers de vraag krijgen om mee te denken over het voorkomen van verzuim of arbeidsongeschiktheid. Het wordt vaak gezien als ‘een HR-dingetje’. Pas als het verzuim oploopt, komen bedrijven in actie.

Vitale en gezonde werknemers hebben meer energie, zijn evenwichtiger en presteren beter.

Meer energie

 “Managers moeten meer op de energiehuishouding van hun mensen letten”, vindt Peter Kuijper, oprichter van gezondheidsinstituut Mind&Health. “Dan volgt de groei vanzelf. Vitale en gezonde werknemers hebben meer energie, zijn evenwichtiger en presteren beter. Als bedrijf ben je bovendien een aantrekkelijke werkgever als vitaliteit onderdeel is van je bedrijfsvoering.” Bijkomend voordeel: wie in een bedrijf aandacht besteedt aan vitaliteit, zal merken dat de sfeer aanzienlijk verbetert. Mensen zijn energieker, gaan met plezier naar hun werk en zijn minder vaak ziek.

4 tips

Het gemiddelde verzuimcijfer in Nederland is op dit moment 4,2 procent. Een groot deel van dit percentage wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Werkgevers kunnen een gezonde manier van leven wel degelijk bevorderen. 4 eenvoudige tips:

  • Stimuleer beweging door medewerkers (bijvoorbeeld via interne acties) te wijzen op het gebruik van de trap.
  • Stimuleer het drinken van voldoende water en groene thee in plaats van koffie. Volgens Kuijper camoufleren grote hoeveelheden koffie het gebrek aan energie.
  • Voer korte 1-op-1-gesprekken bij voorkeur buiten, tijdens een wandelingetje. Dat is ook nog eens goed voor de creativiteit: beweging stimuleert de hersenen.
  • Bied gezonde catering aan en voorzie standaard in gratis fruit op de afdelingen.
Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.