Samen lokaal ondernemen

14-11-2013
Waardering
Samen lokaal ondernemen

Kennis en onafhankelijkheid zijn belangrijke meerwaarde van een financieel adviseur. Maar er is meer nodig om je te onderscheiden. Een adviseur die onafhankelijk blijft, zich in de klant verdiept en zich als een betrokken, lokale dienstverlener manifesteert, is al een heel eind op weg. Hieronder volgen, gebaseerd op de VVP-special ‘Kracht van advies’, enkele inzichten die adviseurs kunnen helpen zich ook in die aspecten te onderscheiden.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat particulieren en bedrijven steeds meer behoefte hebben aan advies. Tegelijkertijd zijn klanten ook kritischer geworden. Ze willen best betalen, maar alleen voor zaken die ze relevant vinden, zoals kennis en aandacht. Een rekening krijgen voor administratieve werkzaamheden die in hun beleving geen meerwaarde bevatten, daar staan ze niet om te springen.

Efficiënte bedrijfsprocessen
Bedrijfsprocessen efficiënt inrichten is dan ook zeer de moeite waard en nodig. Dat kan bijvoorbeeld door tijd te schrijven. Dit geeft enerzijds inzicht in de tijdbesteding, waardoor goed te bepalen is welke zaken efficiënter kunnen. Anderzijds biedt ‘tijdschrijven’ de mogelijkheid om heel transparant de prijs voor de klant vast te stellen.

Sterker nog, goed communiceren, biedt ook ruimte om te verrassen

Verwachtingen waarmaken
Klanten aan je binden, doe je ook door goede communicatie. Essentieel is dat er wordt gecommuniceerd in lijn met de dienstverlening die de adviseur in de praktijk levert. Dat wekt vertrouwen. Sterker nog, goed communiceren en de klant vertellen waarmee je in zijn belang bezig bent, biedt ook ruimte om hem te verrassen. Henri Drost, adviseur/consultant bij Oostdam & Partners, zei daarover: ‘Teleurstelling begint bij (te) hoge verwachtingen, waardering start bij het overtreffen van verwachtingen’.

Vernieuwen in het klantbelang
Verrassen kan bijvoorbeeld door innovatie. Al is de stelling van de AFM duidelijk: vernieuw niet om het vernieuwen, maar verbeter zaken om het belang van de klant beter te dienen. Er zijn verschillende manieren om dat belang goed te vertegenwoordigen. Krachtenbundeling is er daar één van. Zoek als adviseur de samenwerking op, put uit kennis en ervaring die anderen hebben en praat met klanten. Wie onafhankelijk maar samen met anderen - ook aanbieders - zorgdraagt voor de best passende oplossing, kan rekenen op het vertrouwen van de klant. Die weet zich immers vertegenwoordigd door een adviseur die zich verdiept in en bekommert om zaken die voor die klant écht relevant zijn.

Lokaal betrokken, regionaal bekend
Adviseurs bewegen zich doorgaans ‘onder de mensen’. Als ondernemers zijn zij betrokken bij de lokale gemeenschap en zijn ze bekend in de regio. Die aspecten doen ertoe, want steeds meer mensen zijn op zoek naar wat ‘eigens’, iets wat ze dicht bij huis kunnen halen. Een grote meerwaarde is bovendien het netwerk van lokale experts dat een adviseurs om zich heen heeft. Wie deze aspecten combineert met vakkennis en onafhankelijkheid weet: lokaal ondernemerschap loont.

Over Leonie Haas

Merk & corporate communicatie specialist bij Avéro Achmea. Verder interesse in fotografie, Afrika, (neuro)marketing en lekker eten. Ik hou van waarde toevoegen, creatief zijn, ben nieuwsgierig, een doorzetter en enthousiast!

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.