Leiderschap is motiveren, stimuleren en keuzes maken

Leiderschap is motiveren, stimuleren en keuzes maken

Het ontbreekt financieel adviseurs niet aan ambitie. Maar plannen vertalen in concrete acties vinden velen nog lastig, merk ik. Wat helpt, is aandacht besteden aan de factor ‘gedrag’. Medewerkers motiveren om de dagelijkse routine los te laten en creatief mee te denken, dáár begint de succesvolle verandering van je businessmodel.

Financieel adviseurs die als een echte leider hun medewerkers inspireren, scoren 67% hoger op ondernemerschap en 59% hoger op businessmodel-vernieuwing.  Dat komt naar voren in het onderzoek naar ondernemerschap en businessmodel-innovatie van professor Henk Volberda (Erasmus Universiteit Rotterdam). Toch is het slechts een handjevol adviseurs dat zich als zo’n ‘transformationele leider’ manifesteert, slecht 1%.

Allesbepalende succesfactor
Dat is niet gek: veel adviseurs zijn ooit in deze branche begonnen omdat ze graag met klanten praten. Aandacht voor de eigen, interne organisatie was er natuurlijk wel, maar stond op een wat lager pitje. Met de huidige ontwikkelingen is die interne organisatie echter allesbepalend voor je succes buiten. Wie vandaag de dag als een echte leider zijn ‘troepen’ aanvoert, haalt het beste in zijn onderneming naar boven.

‘Het moet anders’ is niet genoeg
Een succesvolle transitie vraagt om een cultuurverandering en die heeft tijd nodig. Alleen roepen ‘dat het anders moet’, is niet voldoende. Het gaat erom dat medewerkers zelf kunnen meedenken over de toekomst van het kantoor, waarbij jij als leider het goede voorbeeld geeft. Bied hen ruimte om mee te praten, kijk naar hun kwaliteiten. Welke capaciteiten hebben ze in huis om kansen te zien en te benutten? Zitten ze op de goede plek om proactief klanten van dienst te zijn? Wat hebben ze van jou nodig om de routine van alledag te doorbreken en innovatie aan de dag te leggen?”

Keuzes maken
Het inspireren en motiveren van medewerkers zal de cultuur in een onderneming veranderen. Ten goede, want je zult zien dat de bedrijfsprocessen continu verbeteren en de efficiency toeneemt. Zelfs als je niet van het type ‘aanjager’ bent, kun je deze slag slaan. Ik ken adviseurs die zich minder prettig voelen bij hun rol als manager. Sommigen kozen ervoor om die managementtaak bij een collega neer te leggen, in het besef dat een inspirator echt nodig is om de ambities, samen met de medewerkers, waar te maken. Vergis je niet, die keuze heeft impact als je altijd alles zelf hebt gedaan. Maar zulke beslissingen zijn soms nodig. Ook die horen bij transformationeel leiderschap. 

Over Arno Brons

“Ik heb Voorzie de afgelopen jaren zien ontwikkelen en daar ben ik trots op. We hebben vanaf het begin het verschil kunnen maken bij de ondernemer, maar waren ondertussen ook in staat om kritisch naar onszelf te kijken en mee te veranderen met de wens van de ondernemer. Nog steeds haal ik dagelijks veel voldoening uit het begeleiden van ondernemers bij de transitie die zij doormaken. Ieder traject, iedere ondernemer en iedere organisatie is anders, dat verveelt nooit.”

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.