Leiderschap is loslaten

05-02-2014
Waardering
Leiderschap is loslaten

Op 4 februari vond de derde ‘keukentafelsessie’ plaats met onze relaties over ondernemerschap. Te gast bij leiderschapsinstituut Better Future, waar de bekende ondernemer Eckart Wintzen zijn onderkomen had, nam Annemarie de Jong ons mee in het thema ‘leiderschap’. Een informele setting, waar 9 ondernemers open in gesprek gingen.

“Leiderschap gaat over het verschil maken. De dingen die je doet moeten tegenwoordig echt ergens over gaan. Ook bedrijven houden zich hier steeds meer mee bezig.” zegt Annemarie. Leiderschap is van iedereen, niet alleen van de manager of directeur. Een van de adviseurs vindt dat mensen – in het algemeen – veel te weinig verantwoordelijkheid nemen. “Als dingen niet kloppen of je wilt dat ze anders zijn, dan moet je er wat aan doen.”

Annemarie daagt de ondernemers uit. Zodra het over kantoor, de branche of ‘de ander’ gaat, stelt ze de vragen die er bij leiderschap toe doen. “Wat doe JIJ eraan?” “Wat raakt jou hierin?” “Wat maakt dat jij het spannend vindt?” “Waarom maak je die keuze?” “Wat is jouw persoonlijke uitdaging?”. Steeds opnieuw de spiegel voorhouden. En zorgen dat je dicht bij jezelf blijft.

Leiderschap betekent loslaten

Bepalende gebeurtenissen vormen jouw leiderschap
Er wordt door een van de adviseurs een scherpe toon gezet. “Leiderschap is een begrip geworden. Maar je kunt het niet zo plat slaan. Iedereen heeft een andere invulling. Het zijn de bepalende gebeurtenissen in je leven die jouw manier van leiderschap vormen. Soms is die manier niet functioneel of passend. Dan moet je mee bewegen met de gebeurtenissen van dat moment. Het zijn de bepalende momenten in je leven die je échte inzichten geven en dwingen tot het maken van keuzes.”

Mensen maken de cultuur van je bedrijf
Cultuur is een aspect dat nauw samenhangt met leiderschap. Mensen maken en zijn immers de cultuur van je bedrijf. Dit verander je niet zomaar. En de vraag is of je die intentie überhaupt moet hebben. “Het enige wat je kunt doen is de juiste omgeving scheppen, dan komt de rest vanzelf.” Zegt een van de ondernemers. “Mensen die zich thuis voelen, zijn zichzelf. Ze zitten in hun element en presteren daarom goed.”

Een van de tips die vaker terug komt is “focus niet op de mensen achter de kar, maar richt je op wat mensen wel kunnen, op hun talent.” “Gun jezelf de beste mensen.” Talent is authentiek. En daarmee krachtig. Haal dat naar boven. Net als talent is ook karakter bepalend voor het succes van je organisatie. Kijk dus niet alleen naar een CV, de echtheid en kracht zit in de mensen zelf.

zet je ego opzij en geef een ander de credits

Leiderschap betekent loslaten
Nog een mooi inzicht van deze middag. Hoe vaak proberen ‘leiders’ niet de touwtjes in handen te houden. Proberen ze teveel te sturen, hun ‘visie’ of pad op te leggen? Terwijl juist uit de verhalen van de middag blijkt dat loslaten, ruimte geeft. Voor jezelf en voor de mensen om je heen. Zet je ego opzij en geef een ander de credits. Én zorg dat je authentiek bent. Daarmee creëer je de juiste omstandigheden voor vertrouwen, persoonlijk leiderschap, enthousiasme en energie. En gaan de dingen waar je zo hard aan hebt proberen te trekken opeens ‘vanzelf’.

Met al deze mooie inzichten, voorgehouden spiegels en gedeelde ervaringen hebben we allemaal ons rugzakje weer bijgevuld. En kunnen wij – als mens en als branche – onze verantwoordelijkheid nemen en écht leiderschap tonen. Want als je wilt dat iets anders moet, dan moet je het doen. En er liggen genoeg kansen, alles ligt open, het is eigenlijk een hele mooie tijd…


VVP schrijft een uitgebreid verslag van deze sessie in de speciale editie ‘Ondernemerschap’, die na het symposium wordt uitgereikt.

Aan de derde keukentafelsessie over leiderschap schoven 9 ondernemers aan: Anne Bergsma (Assurantiebedrijf Froonacker), Jaap Eringa (Boval), Wilfred Mooij (Geijsel Kroon), Ruud Martens (Independer), Roland Goldman (Mandema & Partners), Jan Veldsink (Veldsink Groep), Michael de Nijs (Voogd & Voogd), Réserva Engelaer (VvAA) en Rutger Westenburg (Westenburg Assurantiën).
De eerste sessie (thema: visie en strategie) stond onder leiding van Salem Samhoud op 16 januari en de tweede sessie (thema: veranderend klantgedrag) werd geleid door Annemarie van Gaal op 23 januari. Maarten Bouwhuis begeleidt alle tafelsessies en is dagvoorzitter op het symposium over ondernemerschap op 11 maart.

 

 


 

Over Leonie Haas

Merk & corporate communicatie specialist bij Avéro Achmea. Verder interesse in fotografie, Afrika, (neuro)marketing en lekker eten. Ik hou van waarde toevoegen, creatief zijn, ben nieuwsgierig, een doorzetter en enthousiast!

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.