Risico's herkennen begint bij objectief en goed waarnemen

20-03-2014
Waardering
Risico's herkennen begint bij objectief en goed waarnemen

Het doel van risicobeheer is het voorkomen van schades in het primaire proces. Hiervoor is het nodig om je bewust te zijn van mogelijke risico's. Op basis van ervaring, kennis en kunde maak je een inschatting of voorspelling. Maar voordat je risico’s en dus ook schades kunt voorspellen, moet je je eerst kunnen voorstellen wat er mis kan gaan….

Objectief waarnemen
“Risico's herkennen begint bij objectief en goed waarnemen', vertelt Louis Koehorst senior adviseur risicomanagement. 'Dat is nog niet zo eenvoudig. We zijn namelijk niet gefocust op risico's, maar op onze 'primaire' taak. We moeten onze targets binnen een bepaalde tijd halen en aan kwaliteitseisen voldoen. Je waarneming wordt sterk beïnvloed door je perceptie, je manier van kijken. Als je ervan overtuigd bent dat het binnen je organisatie prima geregeld is wat betreft risicobeheer, dan is de kans groot dat je wordt bevestigd in dat idee. Met andere woorden: je ziet wat je wilt zien. Dit kan het herkennen van risico's behoorlijk belemmeren.”

Filmpje
Louis Koehorst illustreert dit aan de hand van een filmpje waarin twee basketbalteams te zien zijn. De deelnemers krijgen de opdracht te tellen hoe vaak het witte team elkaar de bal toespeelt. Na afloop van het filmpje blijkt dat het merendeel van de deelnemers het goede antwoord weet. Een groot aantal heeft echter de gorilla gemist die dwars door de spelers heen liep. Ook is het de meesten ontgaan dat het decor ondertussen van kleur verschoot en het zwarte team met één speler minder eindigde.

Vertrouwen
“We werken nu eenmaal op de manier zoals we dat gewend zijn. Totdat er zich een schade voordoet. Dan blijkt dat het ook anders had gekund.” Daarbij hebben mensen vaak een groot vertrouwen in de herstelbaarheid. Als er iets misgaat, dan regel ik het wel, is een vaak gehoorde uitspraak.

Risicobewusteloos
Louis Koehorst: “Veel organisaties hebben bovendien hun eigen kwaliteitssysteem. Zo lang je je daaraan houdt, ben je beschermd tegen een heleboel risico's. Maar vaak gebeurt dat niet omdat het lastig is, of eentonig en vervelend.” Verder zijn er mensen die volgens Koehorst 'totaal risicobewusteloos’ zijn: mij gebeurt dat niet. “Maar statistisch gezien heb je nu eenmaal eens in de zoveel tijd een ongeval.”Tot slot kun je het risico ook incalculeren. 'Je kunt er bewust voor kiezen om 150 te rijden waar je 130 mag, en de boete te betalen als je gesnapt wordt.”

Risico’s herkennen
Risico's ontstaan vaak geleidelijk en zijn lastig waar te nemen. Dat komt omdat ze zo verweven zijn met de dagelijkse praktijk. Ze komen vaak voor in hele normale situaties. Je moet heel erg gefocust zijn om ze makkelijk te kunnen waarnemen. Risico's staan niet op zichzelf. Het betreft vaak een reeks van gebeurtenissen. Om risico’s te beperken, moet je ze wel kunnen zien. We kunnen leren om bewust(er) naar risico’s te kijken

Meer weten? Neem contact op met Louis Koehorst via louis.koehorst@achmea.nl.

Over Louis Koehorst

Senior adviseur risicomanagement

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.