Financieel adviseurs over hun leiderschap | Daadkracht

07-12-2016
Waardering
Financieel adviseurs over hun leiderschap | Daadkracht

Kees Boer: “De manier waarop je als leider het voortouw pakt, heeft veel te maken met je karakter.”

Klanten willen weten wat je voor ze kunt betekenen. Ze hebben immers zelf de kennis over verzekeringen en risico’s niet altijd in huis. Toch is die behoefte vaak latent, simpelweg omdat veel mensen het onderwerp ‘verzekeringen’ niet heel aantrekkelijk vinden. Of zoals Job Steenland het verwoordt: “Er zullen nauwelijks mensen zijn die op hun vrije dag reikhalzend uitkijken naar een gesprek met hun verzekeringsadviseur.” En dus komt het aan op het construeren van een heldere positionering die bij voorkeur daadkracht uitstraalt. Dat áls er iets gebeurt jij er bent om te adviseren in het belang van die klant. Dat áls hij je nodig heeft jij daadkrachtig de helpende hand toesteekt, zodat de klant verder kan. Als leider neem je daarin het voortouw: je nodigt klanten uit te varen op je expertise en bouwt zo aan het vertrouwen.

Robert van Twillert: “Ik stond in mijn tuin te werken toen de brandweer met gillende sirenes het dorp in reed. Op mijn 112-app zag ik dat het om een zolderbrand ging bij een klant van ons. Ik ben er direct naartoe gegaan. Er waren geen slachtoffers, maar er heerste grote ontreddering. Dit zijn de momenten waarop je kunt laten zien wat je belooft. Ik startte ter plekke de schadeafwikkeling en regelde vervangende huisvesting. Dat bracht een hoop rust in de chaos.”

Daadkracht is ook risico’s durven nemen, zoals Anne Bergsma deed: hij besloot na een carrière in de chemie het roer om te gooien en het verzekeringskantoor van zijn vader over te nemen. Anne Bergsma: “Ik gooide me in het diepe door mijn vaders kantoor over te nemen. Onzekerheid heeft me nooit tegengehouden. Het is voor mij juist brandstof om door te gaan, om er een succes van te maken.”

 

Risico’s nemen tekent ook de aanpak van Bas de Voogd, die als twintiger en zonder ervaring een pensioenadviesbureau startte met een compagnon. Bas de Voogd: “Ik was 26, de bijbehorende diploma’s had ik nog niet.” Wat hij wel had: lef, een keurig pak en een paar stropdassen. “Daarmee ging ik aan de slag. Ik wist dat we succes konden hebben. Als we de juiste mensen maar om ons heen verzamelden.” Ze namen een aantal actuarissen in dienst en Bas behaalde daarna zelf zijn diploma. Het adviesbureau floreerde. “Zo bewees ik dat je voor het leiden van een onderneming niet alles zelf hoeft te doen of te weten. Als je je doel maar voor ogen houdt.”

 

Daadkracht is ook Michiel Muller niet vreemd. “De plannen en initiatieven die in mijn carrière gelukt zijn, hangen van daadkracht en toeval aan elkaar. Ik had mijn ideeën echt niet helemaal dichtgetimmerd, maar nam het risico dat een plan ook weleens niet kon slagen. Ik heb me bewust laten verrassen door wat er gebeurde, door de mensen om me heen. En met succes."

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.