Avéro Achmea en RSM bundelen kennis en krachten

Avéro Achmea en RSM  bundelen kennis en krachten

Amersfoort - Onafhankelijke adviseurs in de financiële sector die ondernemend zijn en nieuwe businessmodellen realiseren, presteren 29% beter dan degenen die daar niet aan doen. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek dat Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) uitvoerde met Avéro Achmea.

Hoogleraar Henk Volberda presenteerde deze en andere resultaten vandaag op het Avéro Achmea-symposium ‘De waarde van advies’. De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in het boek ‘Het nieuwe businessmodel in financieel advies, van provisie naar waardecreatie’. Het is de eerste keer dat is onderzocht hoe ondernemerschap en nieuwe verdienmodellen renderen in één van de belangrijkste sectoren in Nederland.

Ommezwaai
Directievoorzitter Jack Hommel van Avéro Achmea: “Het vak van onafhankelijk adviseur in de financiële dienstverlening is totaal anders dan dat van de aloude ‘tussenpersoon’. Het toevoegen van waarde gaat puur om het bieden van adviezen waarmee de klant geholpen is.” En dat hoeft volgens Hommel niet altijd een verzekeringsproduct te zijn. “Maar die ommezwaai betekent nogal wat. Een adviseur zal zijn ondernemerschap moeten tonen en zijn businessmodel moeten vernieuwen. Daar is lef voor nodig.”

Innovatie verbetert bedrijfsprestatie
Het onderzoek laat zien welke factoren precies een rol spelen bij ondernemerschap en businessmodel-innovatie. Belangrijkste bevinding: ‘wie veel ondernemerschap toont én veel aan businessmodel-innovatie doet, presteert 29% beter dan degenen die daar nauwelijks mee bezig zijn’. Hommel: “Wie ondernemerschap en innovatie omarmt, stelt zichzelf nieuwe doelen, slaat nieuwe wegen in en voert als een geboren leider zijn collega’s, medewerkers en klanten aan om daarin mee te gaan.”

Talloze kansen voor de toekomst
Ook de samenwerking – co-creatie – met klanten speelt meer en meer een rol, zo blijkt uit het onderzoek. Hommel: “We zien in het onderzoek terug dat distributie en bemiddeling worden verruild voor advies in met name preventie en risicomanagement. Die ondernemer wil immers verzekerd zijn van bedrijfscontinuïteit. Samen met de klant oplossingen bedenken en vooral verder kijken dan alleen de ‘financiële man’ in een bedrijf, loont. Het prikkelt de creativiteit en biedt adviseurs zicht op nieuwe uitdagingen, bijvoorbeeld in preventie- en risico-advies.”

Leiderschap is cruciaal
Het onderzoek legde ook bloot dat leiderschap cruciaal is om de ommezwaai succesvol te volbrengen.  Vooral transformationele leiders, die zich kenmerken door charisma en die hun omgeving weten te inspireren en motiveren,  boeken succes. Ze scoren 67% hoger op ondernemerschap en 59% hoger op businessmodel-vernieuwing. Maar transformationele leiders zijn nog zeldzaam in de branche, slechts 1% van de adviseurs valt onder deze categorie. “Om deze bepalende factoren aan de dag te leggen, biedt het boek van Volberda ook praktische tips”, zegt Hommel. “Het is de moeite waard om leiderschap te tonen en echt te durven kiezen. Daarmee ontstaat een nieuw fundament voor nieuwe verdienmodellen. Wie het aandurft om die stappen te zetten, gaat een florissante toekomst tegemoet.”

Lees ook het bericht van RSM.


 

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.