Pensioenadvies voor kleinere organisaties betaalbaar?

22-01-2013
Waardering
Pensioenadvies voor kleinere organisaties betaalbaar?

Kleine werkgevers zien doorgaans op tegen de kosten die pensioenen met zich meebrengen. En dan ook nog eens betalen voor pensioenadvies. Op initiatief van Avéro Achmea staken onlangs tien pensioenadviseurs en de AFM de koppen bij elkaar. Het blijkt dat een compact advies voor € 1.000 - 2.000 haalbaar is. Maar hoe maak je dat als adviseur waar?

Alles draait om het serviceniveau
Enerzijds door, los van wat wettelijk allemaal verandert, te besluiten wat je als adviseur wil bieden, zo opperden de deelnemers. Er zijn immers verschillende service- en verdienmodellen denkbaar. Zo zouden financieel adviseurs zich kunnen specialiseren in  bepaalde klanten met een bepaalde adviesbehoefte. Andersom zouden ze de advisering intern kunnen segmenteren: niet iedere klant en niet elk onderdeel in een adviestraject heeft immers dezelfde zware, en dus dure consultant nodig.

Werkgevers kunnen veel zelf doen
Anderzijds kunnen kleine organisaties de vruchten plukken van hun beperkte omvang. Dat betekent namelijk voor adviseurs dat ze minder uren kwijt zijn aan kleine bedrijven omdat ze met minder partijen hoeven te onderhandelen (denk aan een ondernemingsraad). Daarnaast kunnen kleine werkgevers veel taken zelf vervullen, onder meer bij de inventarisatie. Ook hulpmiddelen als advies- en vergelijkingssoftware en het standaardiseren van inkoop levert tijd- en kostenbesparing op.

Overeenkomsten zoeken
Tijdens het rondetafelgesprek werd tevens de mogelijkheid geopperd om kleine werkgevers in segmenten te verdelen zodat onderdelen uit het adviesproces (bijvoorbeeld aanbiedersselecties) niet meer op individueel klantniveau maar op segmentniveau kunnen worden uitgevoerd.  Want wie weet zijn er meer overeenkomsten dan je denkt. Tot slot zou het gespitst zijn op en hergebruiken van reeds bekende informatie uit bijvoorbeeld bedrijfstakpensioenfondsen een kostenbesparing kunnen opleveren.

Begrip kweken blijft nodig
Momenteel worden nog veel dossiers op orde gebracht en overgedragen. Dat is van tijdelijke aard en adviezen gaan binnenkort minder tijd in beslag nemen. Daarnaast zal ook de marktwerking gaan leiden tot lagere tarieven. Wat eveneens bijdraagt aan het behapbaar houden van de advieskosten: kleine werkgevers een gespreide of uitgestelde betaling bieden. Zo is het daadwerkelijk mogelijk om uit te komen op een adviesbedrag van € 1.000 tot € 2.000 (tien tot twintig uur). Hoewel dit een beperkt bedrag is, blijft betalen voor advies vooralsnog een nieuwigheid voor kleine werkgevers. Om begrip te kweken, is het aan de adviseur om tegelijkertijd goed met zijn klant te communiceren en hem inzicht te geven in de werkzaamheden, wetgeving en risico's.

Lees het gehele verslag van de bijeenkomst in AM plus (dec. 2012)

Vindt u het haalbaar om advies voor kleinere organisaties betaalbaar te houden? En hoe houdt u het betaalbaar?

 

Over Gideon Lamot

is marktmanager Pensioen bij Avéro Achmea.

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.