Strategische revolutie

29-08-2013
Waardering
Strategische revolutie

(Blog Wilbert Schellens) Het draaide bij de brancheorganisaties en op de verschillende forums die onze branche rijk is de laatste tijd om het PE-examen. Maar, hoewel ik het onbegrip begrijp en de keuzes en de argumentatie van de Minister absurd vind, ligt de kern van de discussie veel dieper. Het vertrouwen in onze branche is bij beleidsmakers minimaal. Het vak moet in hun ogen volledig op de schop. Wij zullen daarom het vertrouwen moeten terugwinnen. Revolte helpt niet, evolutie wel. Of misschien wel revolutie, want het is vijf voor twaalf. Tijd voor een strategische revolutie.

 

Begin dit jaar schreef ik de column ‘Onafhankelijk advies nog geen sterk merk’. Veel mensen herkenden wat ik daar schreef, anderen bagatelliseerden de strekking. Ondertussen zit ik er nog scherper in. Onafhankelijk advies is niet alleen geen sterk merk, de beroepsgroep is vooralsnog niet bij machte om samen die handschoen op te pakken. We gedragen ons niet als beroepsgroep. Je zou ietwat gechargeerd kunnen zeggen, de beroepsgroep neemt zichzelf niet serieus en wordt derhalve ook niet serieus genomen door stakeholders. Als we zo doorgaan wordt het nooit een sterk merk.

 

Ondanks een fusie tussen twee belangrijke brancheorganisaties om meer ‘lobbykracht’ te ontwikkelen, ondanks een oud-politicus die zich twee dagen per maand (?) over het intermediair schijnt te ontfermen en ondanks de vele inspanningen, goede bedoelingen en positieve uitzonderingen. In de ogen van veel stakeholders is onze branche nog steeds een weinig professionele, hopeloos verdeelde branche die voornamelijk het oude met hand en tand verdedigt en waarvan een deel zich niet wenst aan te passen aan de maatschappelijke ontwikkelingen. Ik kan u vertellen, dan is het lobbyen tegen de bierkaai.

De toekomst van de financiële sector ligt in handen van de klant.

Is het beroep van onafhankelijk financieel adviseur dan ten dode opgeschreven? Natuurlijk niet!! Het is een prachtig vak, met grote maatschappelijke waarde. Dat wordt ook door vrijwel iedereen onderkend. Onafhankelijk advies zou de norm moeten zijn. Maar als u denkt dat u het vak de komende jaren kunt uitoefenen zoals u dat de afgelopen decennia hebt gedaan, dan vrees ik met grote vreze. De maatschappelijke eisen zijn drastisch veranderd. De toekomst van de financiële sector ligt in handen van de klant. Zo ook die van u als onafhankelijk financieel adviseur. Daar zal de beroepsgroep eerst herkenbaar open voor moeten staan en vorm aan moeten geven voordat ze weer serieus wordt genomen.

 

De hele column van Wilbert Schellens over strategische revolutie leest u op zijn eigen blog.

Over Wilbert Schellens

Wilbert Schellens is adviseur, coach, spreker en trainer voor MKB-ondernemers, assurantieadviseurs en financiële instellingen.

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.