Risicocertificering, noodzaak of papieren tijger?

Risicocertificering, noodzaak of papieren tijger?

De toenemende vraag naar risicomanagement biedt kansen voor adviseurs in de verzekeringswereld, daarvan is Martin van Staveren overtuigd. “Steeds meer adviseurs  staan nu op het punt om de richting van risicomanagement in te slaan”, vertelt de adviseur en kerndocent Risicomanagement. “Maar velen vragen zich af hoe het zit het met de certificering van de risicomanagementadviseur. Is die noodzakelijk? Of is het vooral een papieren tijger?”

Om aan gedegen risicomanagement te doen, is het volgen van een opleiding een eerste vereiste. “Maar we moeten niet in de valkuil trappen dat risicomanagement instrumenteel is samen te vatten in een softwaretool, met een strakke standaard rapportage. Risicomanagement is véél meer dan dat, zoals onlangs scherp verwoord in de column ‘Risicomanagement – de hype voorbij’ op deze site.” Of certificering dan zinvol is, daarover houdt Van Staveren een slag om de arm.

Certificering is nog geen vakmanschap
“Om elk misverstand in de kiem te smoren: certificering is nuttig en vaak noodzakelijk”, benadrukt hij. “Ik moet er niet aan denken om medicijnen te slikken die zonder enige certificering zijn geproduceerd.  Maar is certificering ook zinvol voor risicomanagement, waarbij overtuigingen, houding, gedrag en zelfs het karakter van de betrokkenen een rol spelen?”  Van Staveren neemt in de praktijk het sentiment waar, dat certificatie niet wordt beschouwd als synoniem van vakmanschap. “Toch wordt die illusie soms wel gewekt, zowel  binnen als buiten het vakgebied risicomanagement. Andersom, voor een echte vakman zou certificering geen punt hoeven zijn.”

Inmiddels is certificering op persoonsniveau tot zogenoemd ‘erkend risicoadviseur’ wel mogelijk. “Dat gebeurt op basis van een beroepsprofiel in de Nederlandse Technische Afspraak 8595, die NEN samen met een aantal marktpartijen uit de financiële sector ontwikkelde”, legt Van Staveren uit. “Maar de vraag is of we risicomanagement daarmee niet nodeloos ingewikkeld maken én inperken. Deze NTA 8595 richt zich bijvoorbeeld op bedrijfscontinuïteit en duurzame personele inzetbaarheid. Integraal risicomanagement reikt echter verder dan dat. Het omvat ook strategische besluitvorming, operationele processen, productontwikkeling en, niet te vergeten, veiligheid en duurzaamheid.”

‘Integraal onderdeel van het primaire proces’
Een ander punt is volgens Van Staveren, dat risicoanalyses zo voorbehouden lijken te blijven aan de erkende risicoadviseur. “De primaire lijn- of projectmanagement-verantwoordelijke is niet meer in beeld, waardoor risicomanagement buiten het primaire werkproces komt te staan. Terwijl het er een integraal onderdeel van zou moeten zijn.” De plus- en minpunten weerhouden Van Staveren er niet van om adviseurs aan te moedigen vooral aan de slag te gaan met risicomanagement, “of je nu gecertificeerd bent of niet.”

Over Martin van Staveren

“Risicomanagement gaat over omgaan met risico’s en niet alleen over risico’s vermijden. Ondernemen is immers ook risico’s nemen, maar dan wel op een bewuste en afgewogen wijze.”

Martin van Staveren is adviseur & eigenaar van VSRM. Dit bureau richt zich op het inbedden van innovatief risicomanagement in organisaties. Zijn boek Risicogestuurd werken in de Praktijk is recent verschenen bij uitgeverij Vakmedianet. Voor meer informatie: risicogestuurdwerken.nl

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.