Premaster Risicomanagement. Waar praktijk en wetenschap elkaar raken.

16-09-2016
Waardering
Premaster Risicomanagement. Waar praktijk en wetenschap elkaar raken.

“Risicomanagement is nu nog teveel een papieren tijger”, vindt Jack Hommel, directeur bij Avéro Achmea. “Door ‘verzekeren’ te beschouwen als slechts één aspect en factoren als gedrag, verantwoordelijkheden en manieren van communiceren mee te wegen, krijg je een veel beter beeld van de risico’s. Beter nog: je krijgt ook zicht op kansen.

Het gaat niet over verzekeren
Avéro Achmea (De Ruimtemakers) en Universiteit Twente hebben daarom een premaster Risicomanagement ontwikkeld die niet over verzekeringen gaat, maar over klanten en hun ambities. Welke risico’s kleven er bijvoorbeeld aan ‘exporteren naar het buitenland’ als je klant daar wil groeien? Welke risico’s ziet de ondernemer zelf? Welke risico’s moeten volgens de logistiek medewerkers niet worden onderschat? En welke maatregelen zijn er nodig om die risico’s te minimaliseren?”

Loslaten van de traditionele rol
Tijdens de premaster doen deelnemers diepgaande kennis en nieuwe vaardigheden op om dialogen op te zetten en processen te doorgronden en te begeleiden. Verworven kennis kan meteen worden toegepast in de praktijk. Voorzie Consultant Gerard Rooks, die de eerste groep deelnemers begeleidt, noemt de kracht van de premaster het communicatieve aspect. “Het gaat over praten met management en medewerkers, hen helpen om alle kennis over risico’s, oorzaken en gevolgen uit die organisatie naar boven te halen en daar structuur in aan te brengen. Zo heeft risicomanagement direct invloed op het behalen van de bedrijfsdoelen. Adviseurs die zich ontpoppen tot risicomanager laten hun traditionele rol los en worden eigenlijk risicospecialist.”

Bedrijfskunde als uitgangspunt
Volgens Helma Hoving, zakelijk directeur Professional Learning & Development bij Universiteit Twente, is dat precies waar Avéro Achmea, met het programma de Ruimtemakers, en de universiteit elkaar hebben gevonden. “In elke organisatie zijn talrijke bedrijfsmatige en maatschappelijke risico’s van invloed op de strategie. Een in- en extern krachtenveld dus. Wij bieden sinds enkele jaren een parttime master Risicomanagement aan voor professionals. Het is nog een relatief nieuw vakgebied. Eén van de initiatiefnemers is prof. mr. Pieter van Vollenhoven, die bij ons praktijkhoogleraar Risicomanagement is. Het programma van de Ruimtemakers kijkt eveneens naar meer dan de ‘te verzekeren risico’s’. Daar hebben we dus raakvlakken en daar kunnen we wat voor elkaar betekenen.”

Internationaal kennisnetwerk
De premaster Risicomanagement is opgebouwd uit 4 maandelijkse modules van 2 collegedagen plus een terugkomdag. De opleiding vindt plaats op de campus van Universiteit Twente in Enschede en bij Avéro Achmea in Apeldoorn. Deelnemers wisselen de colleges af met het uitvoeren van cases uit hun eigen praktijk, waarbij ze voor persoonlijke begeleiding een beroep kunnen doen op consultants van Voorzie. Verder biedt de universiteit ze de gelegenheid om gebruik te maken van haar grote internationale kennisnetwerk en alle (digitale) faciliteiten, zoals een game-leeromgeving op de campus. Wie de premaster met goed gevolg afrondt, ontvangt een geaccrediteerd certificaat.

Over Gerard Rooks

"Om iets te krijgen wat je nog nooit had, moet je iets doen wat je nog nooit deed."

Dat is de meeste ondernemers natuurlijk op het lijf geschreven, maar wat is het lastig de juiste keuze te maken. Voorzie biedt een fantastisch programma om daarbij te begeleiden.

Het is mooi om op die manier een bijdrage te kunnen leveren aan de inzichten van de ondernemer en zijn medewerkers. In deze snel veranderende wereld komt er veel op hen af. Het is mijn passie om samen met hen op zoek te gaan naar talenten en drijfveren en zodoende naar effectiviteit. Zo dragen we bij aan het duurzame succes van onze partners in business.

Ik ben er trots op dat ik Business Consultant Voorzie mag zijn.

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.