Nederlanders mijden zorg door geldnood

17-10-2013
Waardering
Nederlanders mijden zorg door geldnood

De kosten van de zorg zijn de laatste jaren steeds hoger geworden. Uit onderzoek door TNS NIPO blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders met een chronische aandoening vindt dat ze ‘de kosten voor de zorg niet meer kunnen opbrengen.’ Artsen zien ook dat – door het verhoogde eigen risico – de zorg voor een deel van hun patiënten onbetaalbaar wordt.

1 op de 5 consumenten zegt zelf wel eens zorg te hebben gemeden
Het is daarom niet vreemd dat een grote meerderheid van de artsen merkt dat patiënten zorg mijden.  68% van de medisch specialisten en 74% van de huisartsen onderschrijven dit. Het geld kan maar een keer worden uitgegeven. Vooral op tandartszorg en fysiotherapie wordt door de consument bezuinigd.

Bezuinigen op de zorgverzekering kan ten koste gaan van goede zorg
Er is een groot aantal opzeggingen van de aanvullende verzekeringen. Dit lijkt voor een consument een bezuiniging, maar kan ten koste gaan van goede zorg. Hieruit blijkt des te meer dat een goede zorgverzekering vraagt om een goed advies. Een advies van iemand die veel kennis van de zorg en zorgverzekeringsmarkt heeft. Een vakman die op de hoogte is van de keuzes die een consument kan maken. De persoon helpt een passend advies te geven, bij de persoonlijke situatie.

Andere belangrijke bevindingen uit het TNS NIPO-onderzoek

  • De grote meerderheid van de bevolking is tevreden over de gezondheidszorg: 80% van de consumenten/patiënten is tevreden; huisartsen zijn zelfs meer tevreden (89%), medisch specialisten 76%
  • De zorg is volgens veel consumenten zelfs zo goed, dat het eigenlijk wel ietsje minder mag (70% mee eens)
  • Volgens de patiënten/consumenten vormen de bezuinigingen op de zorg het grootste probleem in de gezondheidszorg; voor artsen is de grote invloed van de zorgverzekeraars het meest problematisch
  • Als er bezuinigd moet worden, dan bij voorkeur door ongezond gedrag te ‘straffen’
  • Anders dan misschien wel eens gedacht wordt, is het solidariteit denken in de zorg nog volop aanwezig. Zo vindt 93% (!) van de bevolking dat iedereen recht heeft op dezelfde zorg. 83% van de bevolking vindt ‘solidariteit in de zorg heel belangrijk’. Voor huisartsen geldt zelfs 90%.
  • De patiënt voelt zich goed geïnformeerd over hoe hij gezond kan leven (89%). Online informatie speelt hierbij een grote rol (76%).

Bij het laatste is het opmerkelijk dat de meerderheid (60%) van de Nederlanders van mening is dat zij betrouwbare informatie van onbetrouwbare informatie kunnen onderscheiden. Artsen hebben hier sterke twijfels over. 10% van de medisch specialisten en 7% van de huisartsen achten de consument daartoe in staat.

 

Bron: TNS NIPO, oktober 2013.
Onderzoek onder 936 personen, 214 huisartsen en 214 medische specialisten.

 

Over Piet Zee

is marktmanager Zorg bij Avéro Achmea. Zijn uitdaging is in de complexe zorgmarkt adviseurs optimaal te ondersteunen bij hun adviesrol.

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.