Marktmeter: verplichte examinering resulteert niet in kwalitatief beter advies!

01-08-2013
Waardering
Marktmeter: verplichte examinering resulteert niet in kwalitatief beter advies!

Het is duidelijk; de markt is niet blij met de mogelijk verplichte examinering inhaal / PE-examens. Een discussie die al weken gaande is en waarbij de politiek geen gehoor lijkt te geven aan de weerstand. Van de 79 stemmers is 75% het dan ook niet eens met de stelling van de Marktmeter van juli: 'De mogelijk verplichte examinering PE zorgt dat mijn klant een kwalitatief beter advies krijgt'. Een duidelijke uitkomst.

Adfiz benadrukt, samen met CFD, NVF , NVGA en OvFD, dat “het inhaal-/PE-examen niet geschikt is voor het toetsen van adviesvaardigheden en integriteit. Deze vaardigheden kunnen het beste via een actieve training worden aangeleerd en lenen zich per definitie niet voor toetsing.” Dit is één van de kernpunten van bezwaar, die op de website van Adfiz genoemd worden.

Met emoties en tegengeluiden gaan we de strijd niet winnen
Willem Vreeswijk, hoofdredacteur van VVP, zegt het mooi. “Ik begrijp heel goed dat bij adviseurs het water tot aan de lippen staat of erger. Ik begrijp dan ook de bezwaren tegen de overvloed aan wet- en regelgeving en de emoties die heel hoog oplopen nu ondernemers de storm sowieso al tegen hebben. En tegelijkertijd bekruipt me steeds vaker het gevoel dat we met emoties en tegengeluiden, die vaak helemaal terecht zijn, de noodzakelijke slag niet gaan maken en de strijd niet gaan winnen.”

Het vak van adviseur van binnenuit positioneren
Het is logisch dat in deze tijd de belangenverenigingen zich verenigen in hun strijd tegen de herinrichting van het PE-stelsel. Willem zegt ook zeker te begrijpen dat adviseurs in deze tijd hun boosheid en emoties de vrije loop laten. “Maar zou het niet van een veel groter belang zijn als de adviessector zich zou verenigen om daadkrachtig en helder het grote maatschappelijke belang van onafhankelijk financieel advies over het voetlicht te brengen? Ikzelf ben er absoluut van overtuigd dat het vak van financieel adviseur een uiterst belangrijk en mooi vak is, dat een ongelooflijk belangrijke impact heeft op onze samenleving. Dan moeten we dat vak wel van binnenuit zo positioneren. Laten we daar voor gaan! Een beroepsgroep die vooral overal tegen is - hoe terecht soms ook -, krijgt de handen van politici, toezichthouders, media en, veel belangrijker, consumenten, niet op elkaar.”

Nieuwe stelling
Naast de discussie over de examinering zijn er meer actuele onderwerpen in onze branche. De ontwikkelingen gaan snel en volgen elkaar op de voet. We lezen graag úw mening. Bijvoorbeeld over deze nieuwe stelling:

“Een standaard dienstverleningsdocument (DVD) heeft de voorkeur boven een DVD op maat, omdat dit het vergelijkingsproces van de klant ten goede komt.”

Bent u het hiermee eens of oneens? Schroom niet en geef u mening op onze Marktmeter.

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.