Gezondheidsmanagement, het advies van de toekomst?

Gezondheidsmanagement, het advies van de toekomst?

In de dagelijkse praktijk blijken nog veel adviseurs hun zakelijke klanten productgericht te adviseren. Maar of daarmee tegemoet wordt gekomen aan de complexe behoefte van werkgevers, is de vraag. Adviezen in gezondheidsmanagement doen dat wel.

Een interview met 2 medewerkers van onze commerciële binnendienst Zorg. Zij laten mooi de waarde van de adviseur zien. Een verhaal uit de dagelijkse praktijk van Bjorn en Sander.

Wat valt jullie op in jullie contact met adviseurs?
Wij hebben dagelijks adviseurs aan de telefoon. Met inhoudelijke vragen of vragen over offertes. Het blijkt dat zorg en verzuim producten vaak los van elkaar worden afgesloten. Het lijkt er dus op dat nog steeds te vaak productgericht wordt geadviseerd. En dat vinden wij zonde! Want sluit een los product wel aan op de volledige behoefte die de klant heeft? Wij geven graag de tip om oplossingsgericht te adviseren, vanuit de onderliggende behoefte.

Jullie hebben een mooi voorbeeld uit de praktijk over de waarde van advies. Vertel?!
Een adviseur vroeg een offerte voor een collectieve zorgverzekering. Bestemd voor een werkgever die een aantal jaren klant bij hem is. Om scherp te kunnen offreren is het voor ons als specialist gezondheidsmanagement, belangrijk om zoveel mogelijk details te kennen. Omdat de adviseur hier nog niet over beschikte, moest hij weer contact opnemen met de klant. Wij gaven hem als tip de focus in het gesprek breder in te zetten. Bespreek niet alleen de zorgverzekering maar gezondheidsmanagement in de breedte.

En, wat was de uitkomst van dat adviesgesprek?
Door het adviesgesprek in te zetten op gezondheidsmanagement inventariseer je een veel complexere werkgeversbehoefte. Uit de inventarisatie door de adviseur kwam naar voren dat de werkgever werd geplaagd door een hoog ziekteverzuim, veroorzaakt door rugklachten. Uitval door zieke medewerkers is een grote productie belemmerende factor voor hem. De werkgever was zich toen nog niet bewust dat hij de sleutel om het tij te keren zelf in handen had.

"Door het adviesgesprek in te zetten op gezondheidsmanagement, inventariseer je een veel complexere werkgeversbehoefte."

Hoe heeft de adviseur zijn klant geholpen?
Door een integrale aanpak met zorg en verzuim, heeft de werkgever een beter beeld van zijn kosten en (schade)risico's gekregen. De werkgever zet nu voor zijn (zieke) medewerkers interventies in, zoals werkplekonderzoek en fysiotherapie. Door de gekozen pakketvorm, hoeft de werkgever niet langer te betalen voor arbodienstverlening.

De adviseur biedt het overzicht van de belangrijkste mogelijkheden en veranderingen. In dit geval heeft dat voor de werkgever geleid tot een beheersbare kosten- en verzuimreductie. Door het creëren van een duidelijk beeld was de werkgever in staat een afweging maken. De risico's zelf dragen, ze verzekeren of preventiemaatregelen nemen.

Hoe heeft de klant gereageerd?
De werkgever is uiterst tevreden over het brede advies dat hij kreeg! Hij had het gevoel dat er echt naar hem was geluisterd. Het leverde hem de broodnodige onderscheidende meerwaarde op. Het heeft de relatie met zijn adviseur versterkt. Daarnaast heeft het geresulteerd in een uitnodiging om ook een breed advies te geven over zijn overige verzekeringen. Gebaseerd op zijn behoeften.

Wat is jullie gevoel nu?
Het geeft ons energie! Het zal dan ook niet verbazen dat wij overtuigd zijn dat de meerwaarde van een goed advies echt bestaat! We maken het dagelijks mee. En dat is het mooie van ons vak.

Vraag:
Verbreedt u het gesprek met uw klant al van collectieve zorgverzekering naar het veel ruimere gezondheidsmanagement? Hoe doet u dat?

 

Over Sander van der Aa en Bjorn Eggens

Sander van der Aa (links) en Bjorn Eggens (rechts) zijn al een aantal jaar specialist gezondheidsmanagement bij Avéro Achmea. Allebei hebben ze ook ervaring van ‘buiten’, waardoor ze goed onze adviseurs van dienst kunnen zijn.

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

1 Reactie
  • rene van harrewijn | Avéro CBD Inkomen | 2 mei 2013 10:17
    Ik sluit mij hierbij aan. Er is hier sprake van een win-win situatie. Voor adviseur, werkgever en werknemer. Ik vul aan: werkgeverspakketten zijn in deze economische barre tijden echt van toegevoegde waarde. Namelijk werknemer sluit minder aanvullende dekkingen zorg. Als voorbeeld fysiotherapie. Daardoor meer kans op uitval en verzuim bij werkgever. Werkgever krijgt te maken met toenemend verzuim en de bijbehorende kosten. Wat te doen? Adviseur kan werkgever helpen met een werkgeverspakket, inclusief fysiotherapie. Voordeel voor werknemer: minder kosten aan aanvullende zorgdekkinge, goed voor werkgever: minder kosten aan verzuim en prima secundaire arbeidsvoorwaarde. En last but not least een rol voor de adviseur om in deze te informeren en te adviseren. Een toevoeging aan zijn waarde van advies.

Reageer ook op dit artikel

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.