Dynamisch speelveld vraagt om ondernemende adviseurs

18-03-2014
Waardering
Dynamisch speelveld vraagt om ondernemende adviseurs

Elke financieel adviseur is een ondernemer. Toch zit er een wereld van verschil tussen de ene ondernemende adviseur en de andere. Een kopgroep is voortvarend aan het vernieuwen, een grotere groep is meer afwachtend. Duidelijk is wel: hoe meer lef je toont en hoe meer focus je aanbrengt in wat je doet, hoe groter je kansen op succes in de toekomst. 

De financiële sector is door technologische ontwikkelingen, wetten, regels en het hogere kennisniveau van de klant buitengewoon dynamisch. Deze aspecten vragen van je dat je vernieuwt en continu verbetert, dat je trends ziet nog voordat de klant ze heeft opgemerkt en dat je een breed netwerk hebt van experts die wat voor jouw klant kunnen betekenen. 

Capaciteiten benutten
Tegelijkertijd vergen de ontwikkelingen veel van je  persoonlijke capaciteiten. Je moet een leider zijn, je medewerkers en klanten inspireren en ook nog eens over een fikse portie doorzettingsvermogen beschikken. Dat is nogal wat. Maar als je al die capaciteiten goed benut, creëer je meer kansen om te groeien en successen te boeken, voor jezelf én voor je klanten. 

Risicomanagement en co-creatie
En dat is precies waar klanten op zitten te wachten. Financiële groei is lang niet vanzelfsprekend meer. Klanten denken tegenwoordig veel meer na over de risico’s die ze lopen. Als adviseur kun je daarop inspelen, meedenken met de klant. Buiten de gebaande paden treden hoort daar ook bij: een verzekeringsproduct kan soelaas bieden, maar misschien is die klant wel beter geholpen met preventieve maatregelen. Adviseurs worden zo risicomanagers, die hun (zakelijke) klant van haver tot gort kennen.

Klanten zien hun adviseur graag in die rol, zo laat het onderzoekvan Henk Volberda (Erasmus Universiteit Rotterdam) zien: ondernemende klanten blijken vaak te kiezen voor ondernemende adviseurs. Dat vind ik een fundamentele uitkomst, omdat co-creatie daarmee binnen handbereik ligt. Je inspireert elkaar, versterkt elkaar en komt tot maatwerk adviezen waarvoor de klant bereid is te betalen.

Glansrijke toekomst
Als ondernemer kun je er niet omheen om ook naar je interne processen te kijken. Daar zijn veel adviseurs al mee bezig. De een is daarin wat sneller dan de ander, zoals je dat ook ziet in andere branches. Ondernemers die het heft in eigen hand nemen, anticiperen op ontwikkelingen en duidelijke keuzes maken… dát zijn de ondernemers die in dit speelveld een glansrijke toekomst tegemoet gaan.

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.