Ajax inspireert tijdens Keukentafelsessie

07-04-2015
Waardering
Ajax inspireert tijdens Keukentafelsessie

“Kijk naar wat mensen allemaal kunnen en help hen hun vaardigheden te ontwikkelen. Dat geeft ze zoveel zelfvertrouwen, dat ze hun kracht gebruiken om te scoren.” Dat zei oud-international Wim Jonk, Hoofd Opleiding bij Ajax, tegen de adviseurs en ondernemers die op 2 april 2015 de keukentafelsessie van Avéro Achmea bijwoonden.Sportcomplex De Toekomst, waar Ajax haar jeugd opleidt, vormde het decor van deze 3e en laatste sessie over vakmanschap. Net als bij de eerdere keukentafelsessies van Avéro Achmea (bij De Librije en schoenfabrikant Van Bommel) bood ook Ajax een buitengewone kijk op vakmanschap. De aanwezigen kregen ook hier alle gelegenheid om parallellen te trekken tussen branches die op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen hebben. Toch is er een overeenkomst tussen beide werelden: alles draait om vakmanschap.

De individuele benadering
In het voetbal is feilloos zichtbaar waar vakmanschap toe leidt: tot scoren en het binnenslepen van kampioenstitels. Verlies komt hard aan en dus is alles gericht op ‘winnen’ en het ontwikkelen van een strategie om die winst te bereiken. Tijdens de sessie vertelden Wim Jong en talentontwikkelaar Ruben Jongkind bevlogen over hun aanpak. “Met de beste opleiding ter wereld leiden wij jeugdspelers op tot Champions League-winnaars. Om het beste in talenten naar boven te halen, maakten we een heldere keuze: in plaats van opleiden in groepen richten we ons op een individuele benadering.”

‘Focus op het individu om met het team te winnen’


‘Nieuw denken’ vergt overtuigingskracht
De achterliggende gedachte is volgens Wim dat je ieders individuele kwaliteiten moet benutten om stappen te maken met het team. “Gebruik de kracht van mensen”, zei hij. “Neem ze mee in het proces, laat ze weten wat je aan het doen bent. We zijn geneigd te kijken naar wat ze níet kunnen, terwijl je eigenlijk moet kijken naar wat ze wél kunnen. Wat is hun kracht, wat is hun wapen? Als je dat helpt ontwikkelen, krijgen mensen zelfvertrouwen.” Hun aanpak zet de vertrouwde werkelijkheid op z’n kop. En hoewel de Ajax Jeugdopleiding internationaal waardering oogst, komen Wim en Ruben af en toe nog weerstand tegen. Wim: “Als je nieuw gaat denken, kom je veel ‘oud denken’ tegen. Dat geeft weerstand. Dat maken we binnen Ajax elke dag mee. We zijn continu bezig aan mensen duidelijk te maken dat het anders moet. Daar gaat de meeste energie in zitten. Cultuur- en gedragsverandering, je kunt er een dagtaak van maken.”

Vernieuwing is nodig
De deelnemers zagen zeker een aantal parallellen met de uitdagingen die op de financiële sector afkomen. “Als je goed coacht op het individu, heb je betere medewerkers. Heb je betere medewerkers, dan is dat goed voor de klant”, zo formuleerde één van hen. Ook het doorbreken van traditionele patronen en koers houden, bieden veel kansen vonden de aanwezigen. Het verhaal van de opleiders liet hen beseffen dat vernieuwing nodig is om resultaten te boeken. Laat je het op z’n beloop omdat je bijvoorbeeld de urgentie niet voelt, dan halen anderen je in en is het te laat.

‘Coachen op het individu leidt uiteindelijk tot waardevol zijn voor de klant’


Wim benadrukte dat het bij vernieuwing de kunst is om niet te snel te willen gaan. “Want dan ontstaat er ruis.” Een deelnemer herkende dat: “De neiging is vaak om snel aan de slag te gaan met veranderprocessen. Maar soms is het beter om processen te vertragen omdat de omgeving er gewoonweg nog niet klaar voor is. Je kunt dan wel alvast met vernieuwing aan de slag gaan, maar pas versnellen op een later moment.”

Lees ook het artikel op VVP online.


Avéro Achmea organiseerde deze 3e derde en laatste keukentafelsessie in het kader van haar congres ‘De waarde van advies’ dat ze organiseert op 25 juni 2015. De volgende ondernemers en adviseurs schoven aan: Hugo Wegbrans (Aon), Frank de Jong (De Jong), Frank Hoffmans (Klap des Bouvries Bredius), Erwin Smit (Marsh), Jeroen Hertog (Meeùs), Pieter van der Loo (Meijers), Maurice en Dennis Massaar (SucSez), Lando te Molder (Van Lanschot Chabot), Albert Velten (Velten Adviesgroep) en Joyce Witte (Witte Boussen). Dagvoorzitter: Maarten Bouwhuis.

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.