Trend 5: ‘Automatisering van klantgegevens is cruciaal’

Trend 5: ‘Automatisering van klantgegevens is cruciaal’

De aloude relatie van ‘klant-leverancier’ bestaat in de financiële wereld niet meer. Alles draait om het opbouwen van een hechte band, waarbij de nadruk ligt op service en persoonlijk contact. Tegelijkertijd neemt de complexiteit van persoonlijke klantsituaties toe en verloopt de communicatie met klanten meer diffuus. Klantgegevens stroomlijnen is dan ook cruciaal. En daarin valt nog een wereld te winnen.

Volgens Voorzie-consultant Leonie Vijn van Avéro Achmea maken adviseurs nog te weinig gebruik van een systeem voor Customer Relationship Management (CRM). “Terwijl financieel adviseurs – en uiteindelijk de klant – daar enorm veel baat bij hebben. Hoe beter je de gegevens van je klant verzamelt en bijhoudt, hoe beter je de klant van dienst kunt zijn. En die zit ondertussen ook niet stil. Die oriënteert zich met smartphone en tablet via sociale media op oplossingen en antwoorden op zijn vragen. Financieel adviseurs die daarin meegaan, voldoen beter aan de verwachtingen van de veeleisender wordende klanten.”

Onnoemelijk veel informatie
Steeds meer financieel adviseurs geven de interactie met klanten goed vorm, al blijft het lastig, merkt Leonie. “Adviseurs willen graag persoonlijk contact met hun klanten, het zit in hun dna. Het minutieus vastleggen van alle feiten en wetenswaardigheden over die klant is een volgende stap. De traditionele backoffice programma’s, waarin de nadruk voornamelijk ligt op polisadministratie, voldoen niet meer. Met een feilloze dataregistratie – zoals met behulp van een CRM-pakket – leg je onnoemelijk veel meer informatie vast over de persoonlijke situatie van klanten. Daarmee heb je het perfecte hulpmiddel in handen om de klant optimaal te bedienen. Je kent hem, biedt oplossingen aan die aan zijn specifieke behoefte voldoen en daarmee toon je jouw meerwaarde.”

Leonie benadrukt dat goede datakwaliteit een hygiënefactor is om intensief met de klant in contact te staan. “Er is natuurlijk meer wat ertoe doet: ondernemerschap op alle niveaus in de adviesorganisatie bijvoorbeeld. En medewerkers die flexibel zijn. Die niet alleen de gebaande paden betreden maar ook ‘out-of-the-box’ denken en beslissingen durven nemen. Combineer dat met een uitstekende database met klantgegevens en je bent in staat om de klant optimaal te bedienen.”

 

Andere trends in deze reeks:

Trend 4: ‘Auto kopen? We doen de verzekering erbij!’
Trend 3: community’s geven de doorslag
Trend 2: Social media zijn dé communicatiemiddelen van nu
Trend 1: ‘advies is het product’

Over Leonie Vijn

“Transitie is niet altijd makkelijk, maar het geeft een kick om samen met ondernemer en medewerkers te werken aan een gezamenlijk doel. De glinsterende, gefocuste ogen van de ondernemer, op het moment dat de ingezette koers effect heeft, geven mij veel voldoening. Dat maakt mij een trotse Voorzie consultant.”

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.