Trend 3: community’s geven de doorslag

Trend 3: community’s geven de doorslag

Denken in ‘klantgroepen’ is niet meer. Adviseurs die zich richten op individuele klanten of gemeenschappen van individuele klanten komen een stuk verder. Want niet de adviseur bepaalt wat goed is voor de klant, dat doet de klant voortaan zelf. En steeds vaker op basis van wat bekenden vinden, denken en roepen op bijvoorbeeld sociale media.

Jonne Scholten, Voorzie-consultant bij Avéro Achmea verwijst naar het succes van beoordelingssites als Zoover en Tripadvisor. “Of kijk naar het gemak waarmee mensen via Facebook of Twitter hun vrienden en volgers om advies vragen. Dit laat zien dat klanten zich sterk laten beïnvloeden door mensen waarmee ze zich identificeren.” 

Ervaringen
Producenten of dienstverleners hebben weinig in de pap te brokkelen met enkel profilering op hun eigen website. “Zelf roepen hoe goed je bent, beschouwen klanten echt als een ‘wij van WC-eend, gebruiken WC-eend’. Ongeloofwaardig dus. ‘Eerst horen welke ervaringen een ander heeft’ is de trend.”

Strategisch enthousiasmeren
En dat kan in de ontstane netwerksamenleving heel eenvoudig. Jonne: “Communicatie tussen groepen mensen vindt tegenwoordig 24 uur per dag plaats. Fysiek maar vooral online. Daar moet je als adviseur bij zijn. Niet lukraak, maar strategisch. Zorg dat je op de hoogte bent van de route die klanten afleggen voordat ze een product of dienst kiezen. Dan kun je bepalen op welk moment en waar je als adviseur je neus laat zien. Hoe je consumenten of de gemeenschappen waartoe ze behoren, kunt beïnvloeden of enthousiasmeren. Ook belangrijk: leer op die plaatsen te luisteren naar wat mensen te zeggen hebben. Vlak daarbij emoties niet uit, want die zijn in de praktijk van alledag echt leidend voor het gedrag.”

Laat zien wat je in huis hebt, maar schreeuw niet van de daken hoe goed je bent

‘Wees er on- en offline bij’
Je kennis of mening delen op fora en blogs zijn volgens Jonne dé manieren om binnen een online community betrouwbaarheid, betrokkenheid en vakmanschap te tonen. “Doe je dat goed, dan kan je ster snel rijzen. Offline is het zeer aan te raden om je als adviseur in samenwerkingsverbanden en netwerkgroepen te mengen. Denk aan lokale ondernemersverenigingen, waar je als advieskantoor nog echt contact hebt met potentiële klanten. Laat ook daar zien wat je in huis hebt. Maar schreeuw niet van de daken hoe goed je bent. In de nieuwe netwerksamenleving zijn het voortaan de leden van de community – on- en offline – die dat voor je doen.”

 

Andere trends in deze reeks:

Trend 2: Social media zijn dé communicatiemiddelen van nu
Trend 1: ‘advies is het product’

Over Jonne Scholten

“Ik word geïnspireerd door echte ondernemers. En krijg een ontzettende kick van het leveren van een bijdrage aan het succes van een ondernemer door het bieden van nieuwe inzichten. Het behalen van een gezamenlijk resultaat is mijn doel. Dat motiveert me! Wanneer een ondernemer na een traject aangeeft hoe Voorzie hem of haar geholpen heeft, ben ik erg trots.”

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.