Trend 12: Ook pensioenen regelen consumenten steeds vaker zelf

29-07-2014
Waardering
Trend 12: Ook pensioenen regelen consumenten steeds vaker zelf

Consumenten regelen in toenemende mate zelf hun pensioenvoorzieningen. “Ze willen hierover zelf iets te zeggen hebben”, verklaart Voorzie-consultant Leonie Vijn. “Dat betekent niet dat adviseurs nu met lege handen zitten. Juist nu steeds duidelijker wordt dat ieders financiële toekomst anders is, is persoonlijk advies meer dan ooit gewenst.”

Dat mensen zelf hun pensioenvoorziening gaan regelen, heeft verschillende oorzaken. Zo willen ze meer flexibiliteit en meer zelf bepalen hoe hun oudedagsvoorziening eruit ziet. In 2006 gaf bijna de helft van de werknemers de voorkeur aan een collectief stelsel, eind 2013 was dat nog 40%. Tegelijkertijd steeg de voorkeur voor een individuele regeling in die periode met ruim een kwart, van 20% naar 27%. (Bron: Jaarlijkse Pensioenmonitor door GFK).

Kostbare regeling
Vooral voor kleine werkgevers is het nu simpelweg te kostbaar om op basis van het huidige aanbod een pensioenregeling aan te bieden. Zogenoemde execution only-producten (zonder adviescomponent) zien deze werkgevers niet als oplossing. Het mogelijke gevolg is, dat ze pensioen gaan afkopen zonder nieuw, passend aanbod.

In combinatie met de toegenomen transparantie in pensioenen leveren de ontwikkelingen meer en meer ruimte op voor persoonlijk adviesRuimte voor advies
Consumenten zitten ondertussen ook niet stil. Tegenvallende dekkingsgraden en slechte resultaten bij de pensioenfondsen hebben hen wakker geschud. Dat leidt ertoe dat ze hun oudedagsvoorziening zelf in de gaten gaan houden. Leonie: “Daar komt bij dat de AOW-uitkering eerder lager dan hoger wordt. Mensen vinden het belangrijk om een eventuele aanvulling zelf bij te kunnen stellen. Vergeet bovendien niet dat mensen in loondienst tegenwoordig steeds vaker van baan veranderen. Daardoor bouwen ze bij meerdere werkgevers pensioen op.” In combinatie met de toegenomen transparantie in pensioenen (denk aan de Uniforme Pensioenoverzichten en initiatieven zoals www.mijnpensioenoverzicht.nl)  leveren de ontwikkelingen meer en meer ruimte op voor persoonlijk advies.

Persoonlijke pensioenberekening
Inmiddels heeft meer dan de helft van de Nederlanders een persoonlijke pensioenberekening. Leonie: “Maar veel adviseurs zijn gestopt met pensioenadvisering. De verwachting is dat er minder dan 1000 adviseurs overblijven, terwijl er gezien de ontwikkelingen juist kansen zijn in deze markt.” Die worden des te groter, nu steeds meer werkgevers het  toejuichen dat medewerkers hun pensioen zelf regelen. “Er is natuurlijk al een grote groep van de beroepsbevolking die zijn pensioen individueel regelt: zzp’ers en freelancers. En ook deze groep neemt wordt alleen maar groter.”

Over Leonie Vijn

“Transitie is niet altijd makkelijk, maar het geeft een kick om samen met ondernemer en medewerkers te werken aan een gezamenlijk doel. De glinsterende, gefocuste ogen van de ondernemer, op het moment dat de ingezette koers effect heeft, geven mij veel voldoening. Dat maakt mij een trotse Voorzie consultant.”

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.