Samen zorgen voor mantelzorgers

24-10-2013
Waardering
Samen zorgen voor mantelzorgers

De overheid stimuleert mantelzorg, maar dat heeft gevolgen: werknemers ervaren een steeds grotere druk, omdat ze zowel thuis als op het werk moeten presteren. Adviseurs kunnen een belangrijke rol spelen, om te voorkomen dat ze op hun werk minder productief worden of zich vaker ziek melden.

Alles draait om de inzet van regionale zorgnetwerken. Doel: werknemers die mantelzorg verlenen, bijstaan om verzuim tegen te gaan en de continuïteit op de werkvloer te bevorderen.

Advies in mantelzorgvriendelijk beleid
Veel werkgevers houden nu al rekening met mantelzorgers. Die ervaren dat als prettig: grote druk valt weg als ze weten dat hun werkgever ‘niet moeilijk’ doet. Wat ook helpt is goede communicatie, zodat collega’s weten waarom die ene medewerker soms wat vroeger naar huis gaat. Assurantieadviseurs kunnen deze sympathieke instelling verder formaliseren. Het blijkt dat vaak mantelzorgvriendelijke afspraken niet zijn vastgelegd in het personeelsbeleid. Hier kan de adviseur zijn expertise inzetten.

De adviseur heeft zelf ‘goud’ in handen. Maatwerk advies en een goed regionaal netwerk - de specialiteiten van de adviseur - zijn zeer waardevol. Ze nemen een zorg weg bij de werkgever en dragen in feite bij aan zijn bedrijfscontinuïteit. In combinatie met de kennis van experts bij de verzekeraar, hebben ze een instrument om goed werkgeverschap concreet in te vullen voor de werkgever. Bij Avéro Achmea hebben we hiervoor samen met adviseurs de dienst ‘Verbeterschap’ ontwikkeld, welke dit najaar wordt getest door enkele adviseurs.

Regionaal netwerk
‘Verbeterschap’ heeft alles te maken met zorg én verzuim. Werkgevers kunnen daar met één telefoontje naar de adviseur werk van maken. De adviseur kan op zijn beurt een beroep doen op zijn eigen regionale kennis van de markt en de expertise van de verzekeraar. Die regelt, na contact met de adviseur, een eerste intakegesprek tussen de medewerker en een regionale zorgconsulent.  Daarmee ligt de regie in de veilige handen van professionals. En kan de zorg, dankzij het regionale netwerk van de adviseur, dicht bij huis geboden worden. Zo zorgen werkgever, adviseur en verzekeraar samen voor de mantelzorger.

Over Piet Zee

is marktmanager Zorg bij Avéro Achmea. Zijn uitdaging is in de complexe zorgmarkt adviseurs optimaal te ondersteunen bij hun adviesrol.

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.