Praten brengt je verder

13-03-2014
Waardering
Praten brengt je verder

Niemand zit te wachten op jarenlange juridische procedures tegen een gemeente. Volgens juriste Gonnie Visser kom je met praten vaak een stuk verder. “Belangrijk is dat je weet waarvoor je strijdt. Wat wil de klant nou echt? Wat zit er achter zijn bezwaar?”

Ze heeft talloze voorbeelden uit de praktijk die bewijzen dat goed overleg vaak tot de beste oplossing leidt voor alle partijen. “Ik had eens een klant die niet wilde dat er een woning naast zijn huis werd gebouwd. Hij had al bezwaar aangetekend.” Het voortzetten van het beroep werd lastig. In de wetenschap dat die woning er gewoon zou komen, ging Gonnie met haar klant om de tafel.

Wél aanvaardbaar
“Ik vroeg hem: ‘Wanneer is het plan voor u wél aanvaardbaar?’ Wat bleek, hij zat graag met zijn vrouw in de keuken en was vooral bang om zonlicht te verliezen. Het onbebouwd laten van de eerste 3 meter van het bouwvlak zou het probleem eigenlijk al oplossen.”

Gonnie overlegde deze optie met de gemeente en de nieuwe buren. “Iedereen kon daar prima mee leven. De gemeente was blij, omdat de beroeps- en bezwaarprocedure verviel en ze daar geen geld aan hoefde te spenderen. De nieuwe buren konden zich er ook in vinden, omdat ze mijn klant graag tevreden wilden stellen.” En haar klant? “Die was laaiend enthousiast over deze oplossing.”

Het resultaat telt
Praten leverde hier dus meer op dan procederen. “Een klant wil zo snel mogelijk de beste oplossing voor zijn juridische probleem. De weg er naar toe kan ook heel goed een niet-juridische zijn. Als het resultaat voor de klant maar goed is.”

Over Gonnie Visser

Senior Jurist Bestuursrecht

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.