Patiënten slaan advies huisarts in de wind

23-07-2014
Waardering
Patiënten slaan advies huisarts in de wind

De stijgende zorgkosten leiden ertoe dat patiënten om financiële redenen het advies van hun huisarts niet opvolgen.  Dat blijkt uit de jaarlijkse peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder bijna 1000 huisartsen.

72% van de huisartsen  heeft meer dan 1 keer per week te maken met patiënten die hun advies niet opvolgen, omdat ze de kosten te hoog vinden. 43% van de patiënten legt zelfs verwijzingen naar het ziekenhuis naast zich neer.

‘Te hoog eigen risico’
Het ‘zorgmijden’ valt samen met de verhoging van het eigen risico. Vorig jaar besloten veel mensen daardoor niet naar de fysiotherapeut te gaan. Nu laten mensen ook geen soa-tests meer doen of ze halen bepaalde medicatie niet op. Er zijn gevallen bekend waarbij het weigeren van voorgeschreven maagzuurremmers leidde tot maagbloedingen, waardoor een ziekenhuisopname onvermijdelijk werd.


Straffen of belonen?
Deze feiten maken een andere zienswijze op ‘gezondheid’ en op zorgkostenverlaging noodzakelijk. Er gaan geluiden op om ongezond gedrag te bestraffen. Uit onderzoek van TNS NIPO (2013) blijkt dat 58% van de Nederlanders kiest voor het bestraffen van roken, drinken en veel eten. Maar of ‘straffen’ helpt, is maar de vraag. Meer kans op succes biedt een positieve benadering en het stimuleren van gezond gedrag.

‘Ongezond is goedkoper’
Bedrijven kunnen hierin een rol spelen, door in de kantine fruit en groenten vooraan te zetten en de kroketten op een minder goed bereikbare plaats. Mensen maken in de praktijk vaak onbewuste keuzes en zullen eerder geneigd zijn het voedsel te kiezen dat voor het grijpen ligt. Maar deze prikkel is niet zaligmakend: het gezonde alternatief verliest het vaak van het ongezonde wanneer dat laatste veel goedkoper is.

De juiste keuze
De mens laat zich moeilijk dwingen, maar is wel gevoelig voor financiële prikkels. Ze inzetten om mensen te ondersteunen in het maken van gezonde keuzes is daarom het overwegen waard. Goed voorbeeld: de sportschool waarbij je goedkoop sport, maar extra betaalt als je niet komt opdagen. Deze ‘motiverende boete’ kan net dat extra zetje zijn om wekelijks de sportschool in te duiken. Daarnaast is het goed om te kijken naar wat mensen echt nodig hebben om gezond te leven. De ‘Ik kies bewust’-overheidscampagne werkt, maar soms kunnen wetten mensen beter ondersteunen in het maken van keuzes. Denk aan het rookverbod op de werkplek.

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.