Toepassing van nieuwe technologie ligt binnen handbereik

Toepassing van nieuwe technologie ligt binnen handbereik

Advieskantoren ontkomen niet aan de digitale transformatie die wereldwijd zijn intrede doet. En die heeft nogal wat impact. Denk maar aan supercomputers die bedrijven ongekende mogelijkheden geven om klanten aan zich te binden. En om efficiënter te werken. Ook adviseurs kunnen van die mogelijkheden profiteren. Welke kansen er zijn en wat de digitale transformatie precies betekent voor adviseurs? Dat staat centraal in het 5e thema van ‘De waarde van advies’.

“We snappen best dat termen als big data, blockchain of machine learning sommige ondernemers doen zuchten: weer een ontwikkeling die ze niet mogen negeren”, zegt Arno Brons, managing consultant van Voorzie. “Tegelijkertijd is het wat het is. Het tijdperk van digitalisering en robotisering is aangebroken. Het goede nieuws is, dat de mogelijkheden groeien om daarmee duurzaam succesvol te zijn. Om efficiënter te werken en je klant uitmuntend van dienst te blijven. Binnen dit thema van ‘De waarde van advies’ kijken we hoe je digitalisering aanpakt en hoe die kan helpen in de bedrijfsvoering.”

Vaarwel financiële instelling?
“Digitalisering heeft op talrijke vlakken haar intrede al gedaan”, schetst Jack Hommel, directeur Avéro Achmea. “We kunnen op elk gewenst moment bankieren. We kunnen verzekeringen afsluiten op alle devices. Hypotheekaanvragen worden al automatisch getoetst aan de voorwaarden van NHG. En we krijgen steeds vaker gepersonaliseerde aanbiedingen voor steeds meer producten en diensten. Het is voor klanten al vanzelfsprekend dat heel veel zaken digitaal worden afgehandeld. Als adviesbranche moeten wij nu kijken hoe wij in een digitale wereld ons bestaansrecht behouden.”

Nieuwe technologie in dagelijkse adviespraktijk
In een reeks filmpjes zullen adviseurs vertellen over hoe zij digitalisering omarmen. Jack: “Daarin zien en horen andere adviseurs hoe vakgenoten stappen zetten in digitalisering. We hopen hen ermee te inspireren om zelf hun mogelijkheden te onderzoeken. Dat doen we ook met onze inspiratiesessies voor en met adviseurs. Daarin leggen we bloot waar we het nu precies over hebben als het gaat om digitaal advies. Dat de huidige ontwikkelingen ingrijpend zijn, weten we. Wat de innovatieve technologie kan bijdragen in de dagelijkse adviespraktijk… Dat gaan we samen ontdekken.”

Kunstmatige intelligentie binnen handbereik
Speciaal voor dit thema werkt Avéro Achmea samen met IBM, ontwikkelaar van supercomputer Watson. Deze werd wereldberoemd door zijn deelname aan de Amerikaanse kennisquiz Jeopardy. Jack: “Watson won van de mensen die meededen. Daarmee was bewezen dat een computer met kunstmatige intelligentie in staat is om het menselijk brein te verslaan.” Arno voegt toe: “Het geheim zit hem in een razendsnelle verwerking van gigantische hoeveelheden data en begrip van menselijke taal. Inmiddels is de ontwikkeling van Watson veel verder. Hij neemt zelfs emoties in zijn verwerking mee.” Watson’s cognitieve mogelijkheden zijn sinds kort ook inzetbaar voor bedrijven. Onder andere voor het beantwoorden van klantvragen via chatbots en het analyseren van e-mails en documenten. “Bedrijven kunnen de supercomputer analyses laten doen op gestructureerde en ongestructureerde data uit interne- en externe bronnen. Daarmee ligt toepassing van kunstmatige intelligentie voor grote en kleine ondernemingen binnen handbereik.”

Voorzie-opleiding legt fundament voor digitale transformatie
Hoe je je dagelijkse adviespraktijk digitaliseert, komt aan de orde in de nieuwe Voorzie-opleiding Digitale Transformatie. Deze besteedt aandacht aan de strategische uitdagingen van digitalisering in de adviesbranche. Arno: “We ontwikkelen de opleiding samen met een universiteit. Ook nemen we de inzichten van adviseurs mee in wat we behandelen. Dat zijn immers de adviesexperts.” Aan bod komt onder meer hoe je nieuwe technologie gebruikt bij het creëren van nieuwe businessmodellen. “Ook vragen over de kansen die Internet of Things, machine learning en big data bieden, willen we beantwoorden ”, illustreert Arno. “We besteden tevens aandacht aan wat digitalisering vraagt van je leiderschap. Of hoe je je organisatie zo transformeert dat deze flexibel meebeweegt met digitale ontwikkelingen.”

Inbreng adviseurs is cruciaal
“Dit thema van De waarde van advies is opnieuw pure co-creatie”, beaamt Jack. “De inbreng van adviseurs is onnoemelijk belangrijk om te bepalen waar de adviessector staat. En waar deze naartoe gaat. We willen bereiken dat klanten kunnen blijven rekenen op waardevol advies, ook in het digitale tijdperk.”

De Waarde van advies van Avéro Achmea staat dit jaar in het teken van digitalisering. Inmiddels is er ook een opleiding Digitale Transformatie voor adviseurs ontwikkeld in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit. Lees meer op Voorzie.nl.

Delen:

Vindt u dit artikel nuttig?

0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Wees de eerste met een reactie.

  ?

Velden met een * zijn verplicht

Nieuws in uw mailbox

Elke maand meer over
De waarde van advies in uw mailbox.